Publisert av: Yngve Sætre | september 3, 2020

Historien om Høyre, Ap og byutviklingen i Elverum


I et leserinnlegg i Østlendingen 1. august skriver Frank Ophus i Leiret Arbeiderlag at Elverum Høyre har arbeidet aktivt imot planene om å knytte sentrum i Elverum tettere til Glomma. Denne påstanden er absurd og uten rot i virkeligheten. Ophus sitt innlegg gjør det nødvendig med et tilbakeblikk på veg – og byutviklingen i Elverum.

Det store feilgrepet i vegsystemet i Elverum ble gjort i oktober 1977 når Arbeiderpartiets 25 representanter stemte ja til Glåmbrua og til å legge riksveg 2 (Solørvegen) mellom sentrum og Glomma. 24 representanter fra Høyre, de borgerlige partiene og SV stemte imot. Høyres Frank Bøthner var den fremste talspersonen imot planene. Dette feilgrepet fra Ap har gjort byutviklingen i Elverum svært problematisk ved at vi har fått en sterkt trafikkert riksveg gjennom Elverums indrefilet. Her burde vi i stedet hatt grøntareal, park, kafeer og et yrende folkeliv.

På slutten av 80-tallet kom planene om å legge riksveg 25 i en tunnel under Lokket. Også denne gangen ønsket Høyre andre løsninger enn det som ble vedtatt og senere bygget. Saken ble behandlet i kommunestyret i mai 1989 og Høyres Edmund Juliussen fremmet forslag om å revurdere planene om riksveg gjennom sentrum og heller satse på omkjøringsveg. Dessverre falt forslaget.

I 2003 lanserte Høyres Erik Hanstad et forslag om å legge Solørvegen i en ca. 300 meter lang tunnel (kulvert) nedenfor Elvarheimparken, nettopp for å løse problemet Ap skapte på 70-tallet da riksvegen ble lagt langs Glomma. Planene ble utarbeidet i nært samarbeid med sivilingeniør Frode Konst og ble vist frem med en fysisk modell. En slik løsning ville frigjort plass og skapt den etterlengtede koblingen mellom sentrum og Glomma. Dessverre har disse planene aldri fått noen støtte fra Ap eller Statens vegvesen. Elverum Høyre ønsker fortsatt en slik kulvert i kombinasjon med omkjøringsveger.

Den foreløpig siste gangen vegsystemet var oppe i Elverum kommunestyre var i november 2016. Da stemte Høyre og flertallet nei til ny bru i sentrum og ja til en fremtidig omkjøringsveg fra Strandfossen til Løvbergsmoen. Arbeiderpartiet holdt på sin linje fra oktober 1977 og mai 1989 og stemte for en ny bru ved Glomdalsmuseet. Elverum Ap vil selvsagt hevde at dette alternativet ville avlastet Solørvegen i sentrum, men det endrer ikke det forhold at vegen fortsatt ville gått der med betydelig trafikk og tatt opp plass som burde vært brukt til byutvikling og folkeliv.

Den nye byplanen som ble vedtatt i august 2019 gir gode rammer for den generelle utviklingen i sentrum, men den gir ingen løsning på problemet med Solørvegen. Planen tok ikke stilling til vegsystemet og man unngikk uenighetene. Planen ble vedtatt mot MDG`s ene stemme.

Når Frank Ophus påstår at Elverum Høyre har arbeidet imot planene om å trekke byen nærmere Glomma er det en påstand som er grunnleggende feil. Elverum Høyre har i alle år vært krystallklare på at vi ønsker å koble byen tettere mot Glomma. Gjentatte ganger har Elverum Høyre stått i frontlinjen for finne løsninger for dette. Elverum Arbeiderparti har alltid stemt for å trekke trafikken gjennom sentrum, til stor skade for byutviklingen. I 1977 brukte de også partipisken for å sikre vedtaket. Ap`s Arnt Olav Velten stemte imot sin egen overbevisning – og flyttet senere fra Elverum.

Byutviklingen i Elverum har blitt skadelidende av vedtaket i oktober 1977 som ble presset gjennom av Elverum Arbeiderparti. Siden har Høyre kommet med en rekke forslag for å rette opp dette, men Ap har hele tiden vært imot. Problemet for Elverum har vært det samme i over 40 år. Trafikken i sentrum hindrer byutviklingen. Den eneste fullgode løsningen er Høyres løsning. Trafikken må flyttes under bakken eller ut av sentrum. Kun dette vil gi oss Glomma tilbake til Leiret.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: