Publisert av: Yngve Sætre | mai 28, 2020

Innlegg i kommunestyret om interpellasjon om Moria – barna, 29.04.20


Kommunestyremøtet 16.10.19

Ordfører!

Det er nå nesten 71 millioner mennesker på flukt i verden. Tallet er så enormt at det er vanskelig å ta innover seg.

Hvilke områder og hvilke grupper som har det verst er det sikkert ulike meninger om. FN`høykommisær for flyktninger har i det siste pekt på Jemen og Sentral og Vest Afrika som de største humanitære krisene i verden.

Vi kan gjerne ta en diskusjon om hvor vi bør hjelpe, men jeg synes ikke det bør komme i vegen for hovedpoenget, nemlig at Norge bør og skal hjelpe mennesker som er i nød og på flukt i verden.

Norge tar imot et stort antall flyktninger hvert år, men ikke mer enn land det er naturlig å sammenlikne seg med. Sett i forhold til folketall tar Sverige, Østerrike, Tyskland og Sveits imot flere flyktninger enn Norge.

Vi har de siste årene tatt imot 3000 kvoteflyktninger i året, og det er også planen i 2020. Det er mer enn tidligere, da nivået lå rundt 1200 i året.

For Elverum sin del er vi anmodet om å ta imot 20 flyktninger i 2020. Det er betydelig lavere enn tidligere. De siste årene har antallet som har kommet hit ligget på om lag 40 til 50. Vi må helt tilbake til 2003 for å finne et lavere tall enn 20.

Det som nå diskuteres er om Norge skal slutte seg til 10 andre europeiske land som vil ta imot til sammen 1600 flyktninger fra Moria – leiren i Hellas. I så fall vil Norges andel trolig bli mellom 20 og 30 barn. Til sammenlikning har Tyskland sagt ja til å ta imot mellom 350 og 500.

Denne saken dreier seg ikke først og fremst om tall hverken nasjonalt, globalt eller lokalt. Samtidig er det viktig med et bakgrunnsbilde.

Dette viser at det er et enormt antall mennesker på flukt i verden.  Norge ligger ganske midt på treet i europeisk sammenheng i antallet vi tar imot, mens Elverum tar imot et lavere antall enn på lenge. Dette bildet sier meg at Elverum har mulighet til å bidra mer.

Interpellasjonen og forslaget til vedtak fra SV er etter mitt syn gode forslag som samtidig er såpass rundt formulert at det ikke gir noen bindinger vi ikke kan håndtere. Den er en oppfordring til regjeringen, og den gir et signal om at Elverum kan og vil bidra.

Så må det også sies at saken er komplisert og at den har noen vanskelige dilemmaer.

Jeg har forståelse for de som mener at den nasjonale politikken på dette området må styres av regjering og storting, og at det blir feil at kommuner tar stilling i en slik sak.

Jeg ser også argumentene til de som mener at vi ikke kan hjelpe barn i Moria når det er flere barn andre steder i verden som trolig har det like ille, eller verre.

I Høyre så har disse momentene gjort at vi har kommet frem til ulike konklusjoner i vår kommunestyregruppe. Vi kommer derfor til å stemme ulikt i denne saken. Selv kommer jeg til å stemme for forslaget fra SV.

Når det er sagt håper jeg at hele kommunestyret uavhengig av stemmegivning kan samle seg om det viktigste. Nemlig at Norge skal ta internasjonalt ansvar, vi skal vise medmenneskelighet og vi skal bruke betydelige ressurser på å hjelpe mennesker i nød.

På samme måte som norske menn og kvinner i tidligere tider har søkt trygghet andre steder i verden skal vi gi beskyttelse og hjerterom til mennesker som har havnet i en situasjon med håpløshet og krise.

Å strekke ut en hånd til andre mennesker er noe av det mest meningsfylte vi kan gjøre. Vi i Elverum har tradisjon for å bidra, og vi skal gjøre det også i fremtiden. Det er hjerterom i praksis!

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: