Publisert av: Yngve Sætre | april 12, 2020

Innlegg i kommunestyret 25.03.20 om akuttsykehus i Elverum


(Dette kommunestyremøtet ble gjennomført som et telefonmøte grunnet coronakrisen)

Ordfører!

Coronaviruset viser hvor avhengige vi er av vårt dyktige helsevesen. Vi ser også hvor utsatt helsevesenet selv kan bli i gitte situasjoner, i form av smitte og kapasitetsutfordringer.

Krisen vi er inne i viser oss viktigheten av en landsdekkende og balansert sykehusstruktur hvor sykehusene er store nok til å sikre kompetanse, men samtidig mange nok til å sikre god geografisk dekning og smittevern og beredskap i en krisesituasjon.

Sykehuset i Elverum er en viktig del av en landsdekkende og balansert sykehusstruktur. Elverum har nærhet til viktige samfunnsfunksjoner og en stor befolkning.

I en fremtidig struktur vil et akuttsykehus i Elverum ha et befolkningsunderlag på ca. 75.000 innbyggere, noe som ligger godt over målet om at store akuttsykehus skal ha et grunnlag på minst 60.000 innbyggere.

Et fremtidig akuttsykehus i Elverum vil også ligge nært Norges største skidestinasjon i Trysil.

Det er viktig å forstå hvor stor denne virksomheten er. I høysesongen er det rundt 60.000 mennesker i Trysil, omtrent 10 ganger så mange som antall innbyggere.

Trysil har mer enn 6600 fritidsboliger, og flere kommersielle sengeplasser enn Oslo. Det er helt nødvendig å sikre gjester og turister tilgang til gode helsetjenester. Et akuttsykehus i Elverum er og blir viktig for å gjøre nettopp dette.

Østerdalen Garnison er Hærens hovedbase i Sør – Norge og er viktig både for Norge og NATO.

I 2018 var Østerdalen Garnison vertskap for øvelsen Trident Juncture, en av de største NATO øvelsene siden den kalde krigen med omkring 50.000 deltakere. Forsvaret trekker tusenvis av mennesker til vårt område i form av den ordinære virksomheten og i form av store øvelser.

Det bør være innlysende at akuttsykehuset i Elverum er viktig for den fremtidige virksomheten til Østerdalen Garnison.

Elverums plassering gjør at et akuttsykehus her vil betjene en stor befolkning og et stort areal, samtidig som det støtter opp under forsvaret og Norges største skidestinasjon. Dette er selvstendige og sterke argumenter for et sykehus i Elverum.

I tillegg har Elverum enormt mye å tilby et sykehus i form av kompetanse, fagmiljøer, utviklingsmuligheter og bokvaliteter.

Elverum har en rekke aktiviteter som bygger opp under sykehuset.

Vegg i vegg med sykehuset ligger det nye Helsehuset. Det har legevakt og tar imot utskrivningsklare sykehuspasienter.

Høgskolen i Innlandet på Terningen Arena utdanner viktig fagpersonell i form av sykepleiere.

Klyngen HelseInn på Terningen Arena utvikler innovative helseløsninger.

Alt dette gir et fagmiljø, et nettverk og en kompetansebase som styrker et fremtidig akuttsykehus i Elverum.

Elverum er dessuten en attraktiv bykommune med gode forutsetninger for å tiltrekke seg stabil og god arbeidskraft.

Vi har et velfungerende boligmarked, gode oppvekstsvilkår og et rikt fritidstilbud. Dette er ideelt for leger, sykepleiere og spesialister som skal bosette seg og sin familie.

Infrastrukturen rundt Elverum blir stadig bedre og gir tilgang til et stort arbeidsmarked.

Når helseminister Bent Høie besøkte Elverum den 18. februar fikk vi høre fra sykehuset selv at sykehuset i Elverum sannsynligvis har den beste bygningsmassen av sykehusene i Innlandet.

Det er også store arealreserver rundt sykehuset. Bare 17 av 70 dekar er bebygd på dagens sykehustomt. Dette gir store muligheter for fremtidige utvidelser og tilpasninger av bygningsmassen.

Oppsummert så svarer sykehuset i Elverum svært godt på de kriteriene Helse Sør – Øst har gitt for fremtidig sykehusstruktur i Innlandet.

Elverum har de egenskapene og de utviklingsmulighetene som et fremtidig sykehus trenger.

Et akuttsykehus i Elverum er fremtidsrettet og nødvendig – og vil samlet sett gi en stor merverdi for både Innlandet og Norge.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: