Publisert av: Yngve Sætre | januar 21, 2020

Svar til Terje Amundsen om ulv


Yngve Sætre 2019

Terje Amundsen skriver i et innlegg i Østlendingen 15. januar at det er svært tvilsomt å redusere ulvestammen i forhold til naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Det er jeg uenig i. Jeg mener dette ble avklart når bestandsmålet for ulv ble behandlet av Stortinget i 2016.

Det stod blant annet følgende i innstillingen til Stortinget (Innst. 330 S): «Regjeringen har definert en målsetting for ulvebestandens måltall som er i samsvar med kravene etter Bernkonvensjonen og naturmangfoldloven». Stort klarere enn dette kan det ikke sies. Med dette anerkjente regjering og storting at fastsetting av et bestandsmål er i tråd med både Bernkonvensjonen og naturmangfoldloven.

Norge har i dag en ulvebestand som ligger langt over Stortingets bestandsmål på 4-6 ynglinger, selv etter uttak av Letjenna – reviret. Etter uttak av dette reviret vil det fremdeles være minst fire ulveflokker/par i Elverum, det vil si at vi praktisk talt har hele bestandsmålet innenfor Elverums grenser. At en enkelt kommune skal ta en så stor belastning fremstår som urimelig, og det kan umulig ha vært intensjonen til regjering og storting ved behandlingen i 2016.

Elverum Høyre har programfestet at vi vil redusere den totale rovviltbelastningen. Det innebærer som et første og nødvendig steg at ulvebestanden må ned på Stortingets bestandsmål. Dersom dette ikke skjer bør det etter min mening gjøres en vurdering av om det bør flyttes ulv fra de mest belastede områdene til områder som har mindre ulv. Hvor ulvene skal flyttes bør avgjøres etter en faglig vurdering. Over tid er det ikke politisk akseptabelt med et så høyt ulvetrykk som vi i dag har i Elverum.

Det bekymrer meg at Amundsen ikke ser de negative effektene den høye ulvebestanden har for næringsinteresser og livskvalitet i Elverum. Samtidig gleder det meg at Amundsen ikke er imot flytting av ulv. Jeg kan for øvrig avkrefte at jeg bare er opptatt av ulvebestanden innenfor Elverums grenser. Tvert imot, mitt hovedanliggende er at ulveforliket må følges og Stortingets vedtak etterleves på nasjonalt nivå. Det betyr at ulvebestanden må betydelig ned.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: