Publisert av: Yngve Sætre | november 27, 2019

Innlegg i kommunestyret 27.11.19 om eldreombud


Yngve Sætre 2019 2

Ordfører!

Vi har hørt om eldrebølgen og at den skal komme i flere tiår. Likevel tror jeg ikke helt vi klarer å ta inn over oss hva dette innebærer.

Det blir betydelig flere eldre. Antall innbyggere over 80 år i Elverum vil doble seg de neste 20 år.

Dette gir åpenbart press på helse- og omsorgstjenester, men samtidig utgjør stadig flere friske eldre også en stor ressurs for samfunnet.

Et annet forhold er at stadig flere bor alene. Ifølge SSB bor 18,9 prosent av innbyggerne i Elverum alene, og andelen er økende.

Blant de som bor alene er det helt sikkert en stor andel eldre. Disse har behov for å tilhøre ulike fellesskap, i organisert eller uorganisert form. Også dette stiller økte krav til oss.

I Elverum er vi heldige som har Møteplassen som svarer på mange av disse utfordringene.

Samtidig tror jeg et kommunalt eldreombud ville hatt en viktig rolle som talsperson, døråpner og ikke minst ha en funksjon for å ivareta interessene til de eldre. Et slikt ombud kunne også ha en rolle som bindeledd og koordinator for de eldre i Elverum. Altså en bredere funksjon enn et tradisjonelt eldreombud.

Møteplassen vil kunne være en viktig base for et slikt ombud, og det er naturlig å samordne et ombud med de eksisterende aktiviteter i Møteplassen.

Regjeringen har i statsbudsjettet satt av 7 millioner til opprettelse av et nasjonalt eldreombud.

Det er bra, men et slikt ombud blir uansett på overordnet nivå, og vil aldri kunne kjenne lokale forhold og dykke ned problemstillinger i hver enkelt kommune slik et kommunalt eldreombud vil kunne gjøre.

Så ser jeg i Østlendingen at pasient- og brukerombudet i Hedmark og Oppland mener vi i Elverum ikke trenger et eget eldreombud.

Det til tross for at antall saker og henvendelser i Elverum har steget markant i det siste, fra 16 henvendelser i fjor til 26 så langt i år.

Jeg synes det er en merkelig holdning fra pasientombudet. Det er litt som om du driver med snømåking og snøen laver ned, men du sier nei takk til hjelp fordi her er det jeg som har erfaringen.

Det ville være mer naturlig å ønske alle bidrag velkommen ettersom behovet åpenbart øker.

Uansett synes jeg ikke det sentrale er hva pasient- og brukerombudet i Hedmark og Oppland mener om denne saken.

I stedet for å spørre pasientombudet synes jeg heller vi skal spørre de eldre i Elverum hva de synes.

Vi skal spørre Møteplassen og vi skal spørre eldrerådet. Det er å ta de eldre i Elverum på alvor.

Jeg håper kommunestyret kan være med på å be rådmannen om å utrede dette.

Dersom rådmannen finner ut at det ikke er behov, eller at behovet bør løses på en annen måte enn gjennom et ombud så får vi heller vurdere å legge bort denne ideen.

Men mitt håp er at kommunestyret sier ja til dette slik at vi får belyst av alle sider av saken, og ikke minst får høre hva de eldre i Elverum selv mener om behovet for et eldreombud.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: