Publisert av: Yngve Sætre | april 13, 2019

Ensidig og misvisende av Arve Øverby


Rådhuset 04.08.15

Under tittelen «Elverum mangler arbeidsplasser» tegner Arve Øverby et mørkt bilde av næringsarbeidet Elverum i Østlendingen lørdag 23. mars. Bildet signert Øverby er ikke riktig, og kan derfor ikke bli stående som sannhet. Øverby sin synsing om utviklingen i Elverum er sterkt misvisende og ensidig på en måte man sjelden ser på kommentatorplass i Østlendingen.

La oss ta Øverby sine argumenter steg for steg. Øverby skriver at antall sysselsatte har gått ned. Dette er i beste fall bare en del av sannheten. Realiteten er at Statistisk Sentralbyrå (SSB) opererer med fire ulike tall for utvikling i sysselsetting. Fra 2016 til 2018 har antall lønnstakere i Elverum økt med 264 og antall arbeidsforhold har økt med 336. Tre av fire tall for sysselsettingen i Elverum viser en positiv utvikling de siste årene. På direkte spørsmål svarer SSB at alle disse tallene må ses i sammenheng for å gi et riktig bilde. Situasjonen er derfor langt mer nyansert og positiv enn det Øverby slår fast med tabloid penn.

Øverby kritiserer også kommunen for at den ikke har nådd målet om 11000 arbeidsplasser innen 2020. Et svært viktig poeng i denne sammenheng er det faktum at SSB har nedjustert sine tall for sysselsatte slik at tall før og etter 2015 ikke kan sammenliknes. Det er derfor vanskelig å slå fast om Elverum vil nå dette målet eller ikke. Imidlertid inneholder næringsplanen flere andre mål, blant annet at vi skal ha 450 nyregistrerte virksomheter i perioden 2014 – 2018. Resultatet ble 667 og dette målet ble altså nådd. Dette hopper Øverby over i sin kronikk.

Når Øverby påstår at Elverum ligger på jumboplass i Sør – Østerdalen gir det også et feil bilde av virkeligheten. For å få et helhetlig bilde av situasjonen er NHOs kommune – NM en god kilde. Her blir en rekke forhold ved kommunene vurdert. Kommune – NM for 2018 viser det stikk motsatte av det Øverby hevder. Elverum gjør det best av kommunene i Sør – Østerdal med plass nr. 150 totalt og plass nr. 248 innen næring. Nest best i Sør – Østerdalen er Trysil med plass nr. 252 totalt og plass nr. 267 innen næring.

Øverby peker videre på at verktøykassa er tom. Sannheten er at næringsarbeidet i Elverum har blitt kraftig forsterket siden borgerlig side tok over i 2011. Den gang bestod næringsarbeidet av en ansatt i Elverumregionens næringsutvikling (ERNU) og en næringssjef som hadde en rekke andre oppgaver i tillegg. Siden 2010 har kommunen om lag doblet sin ressursbruk på næringsarbeid. Vi har fått på plass en næringssjef i full stilling, gjort et betydelig utviklingsarbeid i regi av ERNU og gjennomført et omstillingsarbeid som har bidratt vesentlig i oppbyggingen av Curida. Vi har også revitalisert og oppkapitalisert Elverum Tomteselskap og Elverum Kommunale Industribygg. Verktøykassa som Øverby mener vi mangler har i realiteten aldri vært mer velfylt enn den har vært de siste årene.

Vi er nå midt inne i en omstillingsprosess for å samle og forsterke næringsarbeidet ytterligere. Dette i forståelse med fylkesråden i Hedmark. Vi skal rydde i verktøykassa slik at det blir lettere for alle å finne frem og bruke de riktige verktøyene. Det skal gi enda mer kraft i næringsarbeidet. Samtidig skal vi revidere vår strategiske næringsplan slik at vi kan bruke verktøykassa på de riktige områdene.

Et av poengene til Øverby er at Elverum mangler arbeidsplasser. Men hvor prekær er egentlig denne mangelen? Faktum er at arbeidsledigheten i Elverum er lav og den har sunket de siste årene. Ved utgangen av 2011 var arbeidsledigheten i Elverum 2,1 prosent (SSB-tall). De siste SSB – tallene viser en arbeidsledighet på 1,7 prosent i Elverum. Dette er lavere enn snittet i Hedmark (2,0 prosent) og i landet for øvrig (2,3 prosent). Selvsagt skal vi jobbe for å skape flere arbeidsplasser i Elverum, men realiteten er at vi må helt tilbake til 2008 for å finne like lav arbeidsledighet i Elverum som nå. Det er også verdt å huske at en viss arbeidsledighet er naturlig og ikke til unngå selv i de mest velfungerende økonomier.

Elverum er midt inne i en sterk utviklingsperiode, og det skjer mye positivt. I 2018 var boligbyggingen høyere enn den har vært på 14 år. Det gjøres nå klart for om lag 1000 nye boenheter i Ydalir. I 2019 åpner nytt Helsehus, ny barnehage og ny skole i Ydalir. Gjermundshaug Gruppen vil investere og satse på Grundsetmoen, og Østerdalsporten vil etter planen skape 200 nye arbeidsplasser i Elverum. Telenor lanserer en ny 5G – pilot i Elverum, og allerede i 2019 får næringsliv, innbyggere og besøkende glede av fremtidens supernett.

Enkeltmennesker, bedrifter og kommunen satser sterkt i Elverum. De store investeringene som planlegges både i kommunal og privat regi vil gi ny vekst og nye arbeidsplasser. Jeg har enorm tro på Elverum i årene som kommer. Den optimismen håper jeg Østlendingen og Arve Øverby deler innerst inne. Vi trenger alle gode krefter med i utviklingen av Elverum!

Yngve Sætre, Ordførerkandidat for Elverum Høyre

(Denne kronikken ble første gang publisert i Østlendingen 02.04.19)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: