Publisert av: Yngve Sætre | juli 21, 2017

Se til Trysil


Rådhuset 04.08.15 (2)

Mange peker på at Elverum bør samarbeide vestover mot Hamar og Mjøsregionen på viktige områder innen næringsutvikling, samferdsel og attraktivitet. Dette kan være gunstig, men på noen områder er det minst like aktuelt å se østover mot Trysil og grensetraktene. Turisme er det fremste eksempelet på dette.

Bygging av ny flyplass i Sälen ble godkjent av EU 29. mai, og skal stå ferdig høsten 2019 til en prislapp på 1 milliard kroner. Trysil er i dag Norges desidert største vintersportssted, og Trysil og Sälen har tilsammen omkring 1,5 millioner gjestedøgn årlig. SkiStars mål er å øke antall gjestedøgn til 2,5 millioner innen 2025. Trysil og Sälen vil dermed kunne bli en av Europas største vinterdestinasjoner.

Det er mange grunner til at denne målsetningen kan nås. Veksten i Trysilfjellet fra starten for 50 år siden har vært formidabel. Turisme er nå verdens raskest voksende næring. Det utvikles strategier for reiselivsnæringer som ofte virker sammen med det som kalles opplevelsesnæringer. Dette er bakgrunnen for at svenske myndigheter nå satser bevisst. Sammen med sterke næringsaktører gir dette styrke. Den nye flyplassen vil forsterke veksten på både norsk og svensk side, og gi direkte tilgang til det europeiske millionmarkedet.

Flyplasser skaper aktivitet og gir vekstimpulser. Vi har sett hvor stor regional betydning Gardermoen har hatt siden åpningen i 1998. Flyplassen har blitt en positiv drivkraft for en hel landsdel. I vertskommunen Ullensaker har det nærmest vært en befolkningseksplosjon, med en økning på over 11000 innbyggere fra 2000 til 2012. Dette i en kommune som i dag teller 33.000 innbyggere.

Flyplassen i Sälen vil også kunne få stor regional betydning. I tillegg til turisme vil den kunne bli en drivkraft for handel og øvrig næringsliv, og gi økt bostedsattraktivitet. Trysil kan settes enda sterkere på kartet som Norges største vintersportssted. Men Trysil og regionen trenger fortsatt mer sommerturisme. I en slik sammenheng er det interessant å vurdere et tettere samarbeid mellom Trysil og Elverum.

Elverums fortrinn er sommerturisme, museer og arrangementer på nasjonalt nivå. Dette bør i større grad utvikles i et samarbeid med Trysil på både strategisk og praktisk nivå. Som et første skritt kan kanskje noen av festspillarrangementene legges til Trysil? Dette bør være like aktuelt som å legge arrangementer til Hamar, Ringsaker og Stange slik det gjøres nå. Ved å kombinere Elverums voksende urbane kvaliteter og styrke på arrangementssiden, med Trysil sin suverene stilling på vinterturisme, kan hele Sør – Østerdalen bli sterkere.

De som tror at en flyplass reduserer behovet for en ringveg forbi Elverum tar feil. Flyplassen i Sälen vil i stedet gjøre det enda mer påkrevet med en slik veg. Flyplassen vil gi vekst på flere områder og vil i seg selv skape mer vegtrafikk inn og ut av regionen. 1000 nye planlagte boenheter i Ydalir vil også forsterke presset på vegsystemet i Elverum. Behovet for ringveg vil øke, og formuleringen som ordfører og varaordfører i Elverum arbeidet frem i NTP kan vise seg å bli gull verdt.

Elverum har med sin unike posisjon mulighet til å samarbeide både vestover mot Mjøsregionen og østover mot Trysil. Elverums beliggenhet har alltid vært en styrke, og vil være det også i fremtiden. Med flyplassen i Sälen kan et helt grenseområde få fornyet vekst og styrket posisjon som internasjonalt vintersportssted. Dette bør kombineres med Elverums fortrinn og kompetanse innen arrangement, museer og sommerturisme.

Trysil sin utvikling er imponerende. Mange tvilte sikkert på ambisjonsnivået da eventyret i Trysilfjellet startet for 50 år siden, og mange tviler nå. Jeg er overbevist om at Trysil kan lykkes. Jeg tror dessuten at suksessen kan forsterkes gjennom et samarbeid med Elverum – og en ringveg som hele regionen vil tjene på.

Yngve Sætre, Gruppeleder i Elverum Høyre og 4. kandidat på Hedmark Høyres Stortingsliste

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: