Publisert av: Yngve Sætre | juni 6, 2017

Innlegg i kommunestyret 31.05.17 om strategisk plan for utdanning i Elverum


Rådhuset august 2015

Ordfører!

Det står i opplæringsloven § 1-1 at opplæringa skal åpne dører mot verden og framtida. Bedre kan det egentlig ikke sies. Dette er kjernen i skolens og barnehagenes virksomhet.

Vi skal gi barna innsikt og forankring slik at vegen til framtiden kan åpnes og gi muligheter for den enkelte til å nå sine drømmer og ambisjoner – og gjennom det styrke samfunnet vi lever i.

Denne strategiske planen gir et vegkart for skole og barnehage i Elverum de neste fem år. Den viser også at tilstanden i Elverums skoler og barnehager gjennomgående er god.

Grunnskolepoengene er nå i gjennomsnitt 41,2 i Elverum. Dette er på nivå med landet, og bedre enn gjennomsnittet i Hedmark. I tillegg må vi ta med oss at dette har steget betydelig de senere år. På nasjonale prøver på femte trinn gjør vi det også bedre enn landet for øvrig.

Jeg vil også trekke frem voksenopplæringen. Her har vi også gode resultater å vise til. I strategiene er samarbeid og viktigheten av et tilpasset opplæringstilbud understreket.

Dette tror jeg er helt avgjørende. Flyktninger og innvandrere har svært ulik erfaringsbakgrunn og derfor må hver enkelt vurderes ut fra sin egen kompetanse.

Da må også samarbeidet mellom kommune og fylkeskommune være på plass.

For eksempel slik at elever med innvandrerbakgrunn som trenger grunnskoleopplæring men er for gamle for grunnskolen og for unge for læringssenteret kan gå på såkalte kombinasjonsklasser på videregående.

Jeg håper at også fylkeskommunen kan støtte opp om et slikt tilbud slik at hver enkelt kan bli sett og ivaretatt. Den totale ressursbruken bør ikke bli større gjennom dette, men den totale nytten for samfunnet blir definitivt større.

Jeg liker også punkt 3.5 om et aktivt og lyttende samarbeid. Jeg vil understreke den viktigste samarbeidsarenaen for de aller fleste barn, nemlig den som foregår i hjemmet med foreldrene.

Påvirkningskraften til foreldre er enorm og ansvaret tilsvarende stort. Med fokuset på alt det offentlige skal løse tror jeg det er viktig å slå fast dette ansvaret som følger av vår natur.

Som samfunn må vi også være tydelige på at foreldre har et ansvar for å følge opp lekser og engasjere seg sterkt i barn utvikling. Dette virker selvfølgelig, men det må sies.

Dette innebærer også at foreldrene av og til må skru av Tv én, legge bort dataspillet og si nei til en fotballtrening fordi barnet i stedet må gjøre lekser.

Sånn er verden, og dette er også en del av en opplæring hvor innsats i dag åpner dører for framtiden.

Hvert barn er unikt og vi får bare en mulighet til å gi et barn kunnskap, forankring og verdier for fremtiden. Riktignok varer denne muligheten for kommunen sin del i ca. 16 år, men etter det er muligheten i hovedsak borte.

Vi må derfor gjøre vårt ytterste for å gi alle barn en ballast for fremtiden. Dette ansvaret hviler på oss i kommunestyret som skoleeiere, på rådmannen og alle ansatte i Elverum kommune og selvsagt også på foreldre og foresatte. Ja, egentlig på hele Elverumssamfunnet.

Denne strategiske planen gir et svært godt utgangspunkt for at vi skal åpne dørene mot verden og framtida. Det er vår store oppgave.

Det er en oppgave som må tilpasses hver enkelt, fordi hvert barn er unikt og uendelig verdifullt.

Det finnes ingen oppgave som er viktigere enn dette for en kommune, et samfunn eller en familie.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: