Publisert av: Yngve Sætre | september 23, 2015

Innlegg i fylkestinget 21.09.15 om regional planstrategi for Hedmark 2016 – 2020


Rådhuset 04.08.15Fylkesordfører!

En av hovedutfordringene for Hedmark er å skape arbeidsplasser, spesielt i privat sektor.

Etter 2008 har det vært en klar nedgang i arbeidsplasser i privat sektor i Hedmark. Dette er bekymringsfullt, og det er spesielt urovekkende hvis man sammenlikner med trenden på landsbasis hvor det har vært en klar vekst i private arbeidsplasser etter 2008.

Det er åpenbart at dette gapet ikke er bærekraftig for Hedmark på sikt.

Vår velstandsutvikling er avhengig av at det skapes verdier. Vi må ha noe å leve av og noe å leve for. Vi må skape verdier og arbeidsplasser for å sikre utvikling av både samfunn og enkeltmennesker.

Regional planstrategi må gi et svar på vår hovedutfordring, nemlig hva vi skal leve av og hvordan vi skal kunne leve av dette.

Det er mye som tyder på at det viktigste svaret på denne hovedutfordringen heter bioøkonomi.

Våre store naturressurser – spesielt innen jord og skog – og vårt kompetansemiljø innen bioteknologi gir fortrinn som vi kan videreutvikle. Her har Hedmark store muligheter til å skape arbeidsplasser og verdier som kan styrke velferd og enkeltmenneskers vilkår.

Jeg mener det er helt riktig at bioøkonomi er tatt med som et av utviklingsområdene i dette arbeidet, og etter min mening bør det ses på som et helt sentralt punkt i strategien.

Forøvrig synes jeg planen for arbeidet med strategien og de foreløpige prioriteringene ser gode ut. Jeg tror det er viktig at strategien dimensjoneres riktig.

Det vil si at fylkeskommunen erkjenner at svært mye utviklingsarbeid skjer i kommunene, og at strategien utfyller – men ikke overlapper – staten og kommunenes ansvar.

Strategien bør også gjøres mest mulig konkret, og inneholde målsetninger som er målbare i ettertid.

En slik strategi i seg selv skaper ikke vekst og utvikling. Dette må gjøres i et samspill mellom enkeltmennesker, bedrifter, forskning, utdanningssystem og offentlige myndigheter.

Det strategien kan gjøre er å gi kunnskap, samordne innsats og være en rettesnor for disse aktørene i arbeidet med å skape vekst og utvikling i Hedmark.

Med dette som utgangspunkt kan strategien bli et reelt bidrag til å utvikle og styrke Hedmark.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: