Publisert av: Yngve Sætre | mars 8, 2015

Innlegg på årsmøtet i Hedmark Høyre, 07.03.15


Yngve Sætre kommunestyret bildeHer er innlegget jeg holdt på Hedmark Høyres årsmøte på Elverum 7. mars:

Årsmøte, dirigenter!

Jeg vil følge opp det som står i årsberetningen om skog og verdiskaping.

Skogen i Hedmark har et stort potensial for større verdiskaping. Ifølge rapporten skog 22 kan verdiskapingen i skogsektoren firedobles fra dagens nivå. Globalt er skogen en del av løsningen på klimaproblemet.

Som Norges største skogfylke har vi en unik mulighet til å kombinere lokal verdiskaping med globalt klimaansvar.

Likevel er ikke alt lyst i skogbruket. Plantingen er bare en femtedel av toppnivået på 1960 – tallet, tilveksten er fallende, eiendomsstrukturen har mer eller mindre vært låst siden krigen og det er estimert at karbonopptaket i norske skoger blir kraftig redusert frem mot 2030.

Det er derfor helt nødvendig med endringer i rammebetingelser, holdning og ambisjon dersom skogen skal bli noe mer enn råvareleverandør og tilleggsnæring.

Mitt hovedbudskap er at vegen til mer verdiskaping i skog går gjennom entreprenørskap og en sterk privat eiendomsrett.

Det er også nødvendig med mer foredling og innovasjon. Ved å utnytte hele tømmerstokken på nye og bedre måter kan vi få nye produkter på nye markeder. Alt som kan lages av olje kan også lages av tre. Mulighetene er formidable.

Men et tre på rot i skogen gir ingen inntekter. Det avgjørende er mennesker med ideer og kunnskap som kan omsette treet til produkter på et marked. Våre eksisterende trebedrifter er fortsatt viktige, men det grønne paradigmeskiftet må være drevet av entreprenørskap.

Kraften i entreprenørskap og enkeltmennesker er enorm. Beviset finnes i verdens største økonomi. Økonomien i USA har vært gjennom en entreprenørrevolusjon de siste 30-40 år.

Størstedelen av veksten i arbeidsplasser de siste årtier, og 95 prosent av de store innovasjonene siden andre verdenskrig har kommet i små entreprenørbedrifter. I en av tre husholdninger i USA er det en entreprenør.

I Norge og Hedmark trenger vi også risikokapital og et sterkt privat eierskap i kobling med entreprenørene. Vi trenger de uredde og nytenkende entreprenørene kombinert med eiere som vet at penger de satser forblir deres egne både ved suksess og fiasko.

Den private eiendomsretten må derfor ligge som en trygg bærebjelke for alle som vil investere.

I skog 22 har skognæringen selv kommet med forslag til tiltak for økt verdiskaping. Det blir særlig pekt på tiltak innen veg, skatt og eiendomsstruktur.

Det foreslås blant annet lavere skatt, bedre infrastruktur og tilskudd til skogsbilveger for å bedre konkurranseevnen. Dette er gode tiltak som ligger nærme Høyres politikk og næringspolitiske holdning.

Konservative tenker i et langsiktig perspektiv både bakover og fremover. For hundre og femti år siden var skogen vesentlig som livsgrunnlag  i Hedmark.

I fremtiden kan skogen igjen innta rollen som den sentrale verdiskaperen i Hedmark. For å få til dette er det nødvendig med en politisk endring. Ikke i form av mer politikk, men i form riktig politikk.

Kjære årsmøte. Liberalkonservativ politikk er riktig politikk for bioøkonomien.

Liberalkonservativ politikk er også riktig politikk for å fremme privat initiativ og enkeltmenneskets skaperkraft.

Ved å styrke privat eiendomsrett og løfte frem entreprenørskap kan skogen igjen bli den viktigste drivkraft for vekst og velferd i Hedmark.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: