Publisert av: Yngve Sætre | august 21, 2014

Kontantfritt Norge


Yngve Sætre Juli 2014 3Organisasjonen Finans Norge ønsker seg et kontantfritt Norge i 2020. Dette vil innebære at vi kun kan betale med kort, mobiltelefon eller på nett. I realiteten vil alle pengetransaksjoner da lagres elektronisk, og det vil bli umulig å leve en hverdag uten å etterlate seg elektroniske spor og informasjon. Jeg mener at målet om et kontantfritt Norge har flere negative sider ved seg.

Kontanter gir ekstra trygghet for samfunnet. Hvis elektronisk infrastruktur bryter sammen vil kontanter fremdeles kunne brukes. Fjerner vi kontantene fjerner vi samtidig et backup – system i vårt samfunn. For turister og innvandrere i Norge vil et kontantfritt samfunn ikke nødvendigvis være en forenkling. Trolig vil det heller bli oppfattet som tungvint og uvant. Vi bør huske på at kontanter fremdeles er et sentralt betalingsmiddel i store deler av verden.

Fra en konservativ synsvinkel kan det argumenteres med at kontanter har en kulturell og holdningsskapende tilleggsverdi. Kontanter minner oss om at penger er mer enn tall på en dataskjerm. Det er resultatet av arbeid som kan spares eller omsettes velferd. For å si det som Aasmund Olavsson Vinje så er penger i realiteten «størknet svette».

Hovedargumentet mot et kontantfritt samfunn handler om personvern. Jeg mener at alle mennesker har rett til et privatliv, og dette omfatter også friheten til å kunne bruke penger uten å etterlate seg elektroniske spor. På bakgrunn av dette er jeg meget skeptisk til målet om et kontantfritt Norge.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: