Publisert av: Yngve Sætre | mars 22, 2014

Innlegg på årsmøtet i Hedmark Høyre, 22.03.14


Yngve Sætre kommunestyret bildeHer er mitt innlegg på årsmøtet i Hedmark Høyre på Hamar 22. mars:

Årsmøte og dirigenter!

Jeg vil fortsette på to temaer som Rune var inne på i årsberetningen, nemlig kommunestruktur og landbruk. Dette er to viktige saker både for Hedmark og den nye regjeringen.

Først vil jeg likevel ta et skritt tilbake til Edmund Burke sine refleksjoner over den franske revolusjon.

Burke sin hypotese er at samfunnsinstitusjonene ikke må rives opp med røttene da dette kan gjøre stor skade på samfunnet. Vi må i stedet forandre for å bevare og ta med oss det beste fra dagens samfunn inn i fremtiden.

Jeg mener en slik holdning er riktig både når det gjelder kommunestruktur og landbruk. Debatten om kommunestruktur handler egentlig ikke om kommunegrenser, men om vår fremtidige velferd.

Ser vi fremover vet vi at vi får store utfordringer. Det blir stadig flere eldre – samtidig som det blir færre i yrkesaktiv alder som skal bære velferden.

Det er ikke alltid vi ser store utfordringer som venter oss, men denne gangen vet vi helt sikkert at de kommer. Vi må derfor forberede oss.

Vi må være innstilt på at vi må forandre samfunnsstrukturen for å bevare og utvikle de gode velferdstilbudene i kommunene. Vi må forandre måten vi er organisert på for å bevare og utvikle våre kompetansemiljøer og vårt lokaldemokrati.

Vi bør tenke på samme måte når det gjelder landbruk. Vi vet helt sikkert at landbruket vil endres. Antall gårdsbruk går ned og behovet for mat øker både i Norge og globalt. Samtidig er det et generasjonsskifte på gang og investeringsbehovet er stort.

Agrianalyse har beregnet at det samlede investeringsbehovet for norsk landbruk er mellom 16 og 26 milliarder kroner. Samtidig er antall gårdsbruk i drift redusert med 10 000 siden 2005. Dette er de kalde fakta etter åtte år med rødgrønt styre.

Tiden er utvilsomt inne til å forandre dagens landbrukspolitikk for å bevare kulturlandskap og fagmiljø.

Vi bør forenkle tilskuddsordningene for å utløse entreprenørskap og investeringer. Vi må fjerne unødvendige reguleringer for å gjenreise privat eiendomsrett og bevare bonden som en selvstendig og stolt næringsdrivende.

Vi kaster ikke systemet på båten, men vi endrer. Første skritt på vegen bør være å oppheve prisregulering og boplikt – og deretter forenkle tilskuddssystemet i sin helhet.

Kjære årsmøte. Det siste året har Høyre vært på sitt beste. Høyre på sitt beste kjennetegnes av at medlemmer og tillitsvalgte er aktive og engasjerte, våre motstandere frykter og kritiserer oss og våre kjernevelgere roser oss.

Som eksempel på det siste vil jeg trekke frem den positive lederartikkelen i det siste nummeret av bilbladet Amcar. Dette er leseverdig for både bilinteresserte og Høyrevenner.

I tiden fremover er det naturlig nok mange som har forventninger til Høyre. Den beste måten å innfri er å føre god konservativ politikk. Våre konservative verdier er basis for vår politikk både i medgang og motgang. Så også i tiden fremover.

Vi skal fortsatt sette mennesker foran systemer.

Vi skal ta vare på mangfoldet fordi hvert enkelt menneske har uendelig verdi – og unike evner som kan berike vårt samfunn.

Vi skal arbeide for å gi mennesker mer frihet – fordi vi har tillit til at den enkelte selv vet hvor skoen trykker.

All vår politikk må baseres på at det følger et ansvar med ekte frihet. Vi har et ansvar i vårt nærmiljø og vi har et ansvar for kommende generasjoner.

Kun ved å kombinere ansvar og frihet kan vi gi muligheter for alle, og bygge et enda sterkere Høyre.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: