Publisert av: Yngve Sætre | mars 12, 2014

Innlegg i kommunestyret om utredning av kommunesammenslåing, 12.03.14


Høyres landsmøte 04.05.12Ordfører!

Denne saken har kommet på bordet etter et initiativ fra Våler kommune. Jeg synes initiativet er positivt og spenstig, men mest av alt er det visjonært.

Det er visjonært fordi det har potensial i seg til å forandre hvordan vårt lokalsamfunn ser ut og er bygd opp. Det er et initiativ som kan medføre store lokale endringer.

Den konservative ideologen, Edmund Burke, sin tese er at vi må unngå store samfunnsomveltninger. Vi bør i stedet forandre for å bevare. Det er neppe overraskende at jeg er enig i det, og i denne saken synes jeg Burke sin tese passer spesielt godt.

Dagens kommunestruktur er i hovedsak fra 1960 – tallet. Ser vi 50 år bakover oppdager vi at samfunnet og måten vi kommuniserer på har endret seg betydelig. Ser vi 50 år fremover vet vi at vi får store endringer ved at det blir stadig flere eldre og færre i yrkesaktiv alder som skal bære velferden.

Det store vendepunktet i norsk økonomi kommer allerede rundt 2020, de de offentlige utgiftene begynner å overstige inntektene.

Det er ikke alltid vi ser store utfordringer som venter oss, men denne gangen vet vi helt sikkert at de kommer. Vi må derfor forberede oss. Vi må være innstilt på at vi må forandre samfunnsstrukturen for å bevare og utvikle de gode velferdstilbudene i kommunene. Vi må forandre måten vi er organisert på for å bevare og utvikle våre kompetansemiljøer og vårt lokaldemokrati.

Dette betyr ikke at vi skal rive opp samfunnsstrukturen med røttene, men det betyr at vi skal ta oss nødvendig tid, sikre god involvering, skaffe oss kunnskap og forankre endringene i gode demokratiske prosesser.

Jeg tror også det er viktig at denne prosessen er dynamisk og åpen. Det vil blant annet si at vi holder dørene åpne for andre kommuner som vil være en del av prosessen. Det betyr også at vi på sikt tar mål av oss til å klare oss med to forvaltningsnivåer i Norge, og at vi dermed legger ned fylkeskommunen.

Ordfører. Jeg vil rose initiativet fra Våler og ser frem til å få utredningen på bordet. Høyre kom med et tilleggsforslag i formannskapet som gikk ut på at formannskapet og kommunestyret skal holdes løpende orientert om dette arbeidet. Det tror jeg er viktig for å sikre åpenhet og en god demokratisk prosess.

Jeg håper forslaget i sin helhet blir vedtatt slik det foreligger.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: