Publisert av: Yngve Sætre | august 3, 2012

Studiebrev fra Harvard 18/12


Boston, Cambridge, 02.08.12.

Er olje et hinder for utvikling av demokrati? Dette har vaert ett av temaene i komparativ politikk denne uken. Grunnlaget har vaert artiklene «Does oil hinder democracy?» av Michael L. Ross og «The Robustness of Authoritarianism in the Middle East» av Eva Bellin.

Konklusjonen til Ross er at olje skader demokrati, den gjoer stoerre skade paa demokratiene i fattige land enn i rike land, og dette gjelder ikke bare statene i Midtoesten. Mekanismen er kort fortalt at de aktuelle landene bruker lave skatter og hoeyt pengeforbruk som et middel til aa demme opp for oensket om demokrati. Dessuten bygger de opp forsvar og sikkerhet for aa staa imot demokratipresset.

I artikkelen er det blant annet en tabell over de 25 mest oljeavhengige landene i verden. Brunei, Kuwait og Bahrain er paa topp, mens Norge er paa 16. plass blant en rekke mer eller mindre udemokratiske oljestater. Det blir understreket at den udemokratiske effekten av olje ikke gjoer seg gjeldende i moderniserte land med stabile demokratier, men det er vel likevel et lite tankekors at Norge figurerer paa slike lister?

Dette temaet har ogsaa vaert diskutert i klassen, og her er mitt innspill:

«Michael Ross points out that oil wealth tends to make states less democratic. One reason for this is that oil wealth spending combined with low taxes reduces the pressure for democracy. Oil wealth could also lead to larger military forces which in turn could harm democracy and make it easier to control the pressure for democracy. Oil harms democracy more in poor countries than in rich ones, but harmful influence of oil is not restricted to the Middle East.

Eva Bellin argues that oil revenues make it possible for the authoritarian regimes to finance their coercive apparatus. But also multiple western security concerns make it possible for the regimes to stay in power and prevent democratic reforms. She also emphasize that institutions must be in place before you can have democracy in these states. Democracy cannot be built in chaos.

Both Ross and Bellin points out that oil revenues harms democracy, but Bellin also argue that lack of institutionalization and western security concerns are hinders for democracy. I find Bellin’s version a little broad and out of focus while the empirical findings from Ross seem very plausible and addressing the core of the case: Oil wealth harms democracy in poor countries, and makes it possible for authoritarian leaders to stay in power and develop dangerously strong military forces.»

Yngve Saetre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: