Publisert av: Yngve Sætre | juli 26, 2012

Studiebrev fra Harvard 15/12


Boston, Cambridge, 25.07.12.

Studenttilvaerelsen gaar videre, og eksamen rykker stadig naermere selv om det fremdeles er igjen ganske mange sider av pensum. Det er foroevrig ikke bare hyggelige ting vi laerer om. Det grufulle folkemordet i Rwanda i 1994 har vaert et av temaene denne uken, basert paa en artikkel ved navn «Order of Genocide» av Straus. 

Tidligere ble folkemordet forklart ved en teori om etnisk konflikt, men den nye faglige konsensusen gaar i korthet ut paa at folkemordet var iscenesatt og beordret av sentrale personer i staten for aa beholde makten.

Hvis den nye konsensusen er sannheten saa synes jeg den viser at staten ikke trenger aa vaere rik for aa gjoere forferdelige gjerninger. Rwanda var et fattig land, og staten var ikke konvensjonelt sterk, men den hadde likevel enorm kontroll og makt over innbyggerne. Aapent landskap og hoey innbyggertetthet blir brukt som forklaring paa at staten lett kunne overvaake innbyggerne, og dermed oppnaa makt.

Uansett alle begrunnede teorier synes jeg fremdeles dette folkemordet er totalt ubegrepelig, og jeg sitter igjen med ganske mange spoersmalstegn om hvordan i alle dager dette kunne skje. Disse spoersmaalene gaar antagelig langt utenfor rekkevidden av faget komparativ politikk, og forblir nok derfor ubesvarte for meg i denne omgang. Om det egentlig finnes noen gode svar paa hvordan dette kunne skje er et annet spoersmaal.

Her er mitt innspill paa engelsk om saken:

«Straus argues that the reason for the genocide was not ethnic conflict. The genocide was planned, started and directed by hardliners in the state in order to kill Tutsis so the Hutu dominated government could stay in power. The high density of people and the physical geography in Rwanda has made it easy for the state to control and surveillance people. Rwanda has historically had a powerful state, and people traditionally have high obedience and docility towards the state. This was an important factor for the genocide to take place. In the genocide real or unreal represents for the state gave people the choice between to kill or get killed. The people decided to kill.

I think Straus gives a credible description of the factors that led to the genocide, and it really emphasize what kind of evil horror a strong state and it representatives can be capable of. But still it is incomprehensible. How can a state in a poor, underdeveloped country develop so strong power that it can order ordinary people to kill nearly one million people?»

Yngve Saetre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: