Publisert av: Yngve Sætre | juni 21, 2012

Innlegg i kommunestyret om overordnet vegsystem i Elverum


Her er innlegget jeg holdt om overordnet vegsystem i Elverum i kommunestyremøtet 21.06.12:

Ordfører!

Vi har i snitt 15.000 biler som passerer hver dag gjennom Elverum. Alt tyder på at vi i fremtiden får både større gjennomgangstrafikk og mer lokaltrafikk. Hvis all denne trafikken skal gjennom sentrum er jeg redd for at Leiret utvikles til en trafikkmaskin preget av asfalt, biler, støy og svevestøv. Mulighetene for å utvikle sentrum i Elverum til den oasen av pulserende folkeliv vi ønsker kan dermed forbli en fjern drøm.

Min visjon er derfor at vi utvikler et ringvegsystem slik at vi får gjennomgangstrafikken ut av sentrum.

For det første trenger vi et ringvegsystem av hensyn til innbyggerne i Elverum. Et ringvegsystem vil gjøre enklere å komme seg fra A til B. Det vil også gjøre det mulig å utvikle arealene mellom byen og Glomma til den strandpromenaden vi ønsker. Dette vil kunne gi Elverum en ny dimensjon hvor folkeliv, restauranter og miljømessige kvaliteter kan forenes i en fremtidsrettet bystruktur. For å få til dette må gjennomgangstrafikken gå utenom sentrum, og nåværende RV 20 må fjernes eller nedgraderes til bygate.

For det andre er det nødvendig med et ringvegsystem av hensyn til de som er på gjennomreise og på veg til Østerdalen, Solør ,Trysil eller Hamar. Slik som det er nå oppleves Elverum tidvis som en propp i systemet som gir de reisende ekstra reisetid og frustrasjoner med på veien. Dette er uholdbart, og et ringvegsystem vil kunne løse mye dette.

For det tredje er det helt nødvendig med et ringvegsystem av hensyn til næringslivet. Elverum er et knutepunkt når det gjelde samferdsel, og det gjør at bedrifter trekkes til vårt område. Et ringvegsystem er nødvendig for å gi næringslivet de rammevilkår de trenger.

Motargumentet er at ringveg er for dyrt, men det mener jeg faktisk vi må utrede før vi fastslår. Nye veger i sentrum vil også ha en betydelig kostnad, ikke bare i kroner og ører, men ikke minst miljømessig.

Kjære ordfører og kommunestyre. En by med fremtidsmuligheter bør bestå av trivelige møteplasser, pulserende uteliv, grønne lunger, vakker arkitektur og en atmosfære som gir muligheter for gode opplevelser. Det meste av dette er uforenlig med å trekke all gjennomgangstrafikk gjennom sentrum av Elverum. Dersom det skjer blir jeg alvorlig bekymret for Elverums fremtid som by. Jeg mener den mest fremtidsrettede løsningen er et ringvegsystem som gjør det mulig å skape en by med opplevelseskvaliteter og miljøkvaliteter.

Jeg er meget glad for at formannskapet kom frem til et omforent vedtak som inkluderer utredning av ringveg. Partier vil antakelig vektlegge ulike elementer i vedtaket, men det ligger i kompromissets natur. Det viktige er at vi står sammen om dette. Bare da kan det bli en rettesnor for fremtiden. Jeg vil gi honnør til alle partiene som bidro i prosessen med å få til dette vedtaket. Dette blir sannsynligvis første gang i historien at det er enstemmighet rundt veger i Elverum, og la oss håpe det er starten på en ny giv.

Det er et ordspråk som sier at den greina som kan bøye seg, brekker ikke. Vi kan la det være et bilde på hvordan partiene har strukket seg i denne saken.  Alle har gitt litt, men alle kan gå med rak rygg og være stolte over å ha bidratt til det jeg håper blir et fremtidsrettet og historisk vedtak for Elverum. Det står det respekt av.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: