Publisert av: Yngve Sætre | mai 30, 2012

Innlegg i kommunestyret om skjenketider i Elverum


Skjenketidene i Elverum ble behandlet i kommunestyremøtet 30.05.12. Her er mitt innlegg i saken:

Ordfører!

Innstilingen fra komiteen er enstemmig på de fleste punkter så jeg velger å gå rett til stridens kjerne, nemlig bestemmelsene om skjenketider. Dette er ingen enkel sak, og også innad i Høyres gruppe har det kommet frem litt ulike meninger. Det lever vi imidlertid godt med.

Som et bakgrunnsteppe mener jeg det er viktig å få frem at skjenkestedene står for bare 7,33 prosent av den konsumerte alkoholen i Elverum, og denne andelen er synkende. I vår ruspolitikk bør vi derfor ha øye for mer enn skjenketider.

Vi bør også ta innover oss at antall voldsepisoder har gått ned utenfor de sentrale skjenkestedene i Elverum de siste to årene. Samtidig har skjenketidene stått stille. Dette indikerer at det ikke er noen direkte sammenheng mellom skjenketid og antall voldstilfeller. Dette støttes for øvrig av en nasjonal undersøkelse med 20 kommuner fra 2008.

I vurderingen av skjenketidene bør vi også ta med oss at næringslivet ønsker å opprettholde dagens bestemmelser.

Denne saken handler likevel om noe mer enn sosial, næring, og justispolitikk. Saken dreier seg også om hvor mye det offentlige skal gripe inn og styre enkeltmennesker og næringsliv.

Mitt liberalkonservative utgangspunkt er at skjenkingen kun skal begrenses hvis den gir negative følger som begrenser andre menneskers frihet. Jeg har vanskelig for å se at vi er i en slik situasjon i Elverum i dag. Jeg tror de fleste oppfatter det som trygt og trivelig å ferdes ute på byen i Elverum, og tallene viser også at det har blitt tryggere i den senere tid.

Jeg har også en grunnleggende tillit til at folk selv er de beste til å bestemme når det er på tide å ta kvelden og dra hjem. Med en slik tillit følger også et ansvar, og det tror jeg faktisk at de aller fleste mennesker er seg bevisst.

Ut fra dette er min mening at det ikke er noen grunn til å stramme inn på skjenketidene i Elverum. Men det er viktig å understreke at vi skal ha gode kontrollrutiner og et godt samarbeid mellom politi, utesteder og kommune slik at skjenkingen fortsatt kan foregå i ordnede former. Det er alle tjent med.

Jeg kommer derfor til å støtte innstillingen fra flertallet i komiteen.

Takk.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: