Publisert av: Yngve Sætre | mai 16, 2011

Tillit til enkeltmennesket


Alle mennesker har sterke iboende krefter til å utrette positive gjerninger. Disse kreftene utløses best hvis det enkelte mennesket gis tillit. Staten bør vise tillit ved å gi det enkelte menneske mer frihet og større ansvar. Dette er å ta enkeltmennesket på alvor, og det utløser unike positive krefter.

Å gi mennesker tillit er dessuten et av de sterkeste oppdragende virkemidler vi har. Et menneske som er gitt tillit vil strekke seg etter å være denne tilliten verdig, og vil på den måten opptre med større respekt, ansvar og medmenneskelighet. Dette gir en rekke positive ringvirkninger.

Tillit til enkeltmennesket er en bærebjelke i Høyres politikk. Vi ser det eksempelvis i viljen til å gi det enkelte menneske større råderett over sin egen hverdag og i forsvaret for den private eiendomsretten. Å snakke om Høyres tillitspolitikk uten å nevne Sjur Lindebrække (Høyres formann 1962-1970) blir ufullstendig. Få har vel definert tillitspolitikken som han, og han har selv sagt det på denne måten: «Og troen på mennesket – om den skal stå for realiteter og ikke bare bli en klisje – må bygge på tillit til mennesket. Tro må følges av tillit.»

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: