Publisert av: Yngve Sætre | februar 25, 2021

Arbeidsledigheten i Innlandet må ned!


I Innlandet var det ved utgangen av januar 10689 personer som var helt eller delvis arbeidsledige, eller på tiltak. Dette tilsvarer 5,7 prosent av arbeidsstyrken. Selv om ledigheten i Norge har gått betydelig ned siden toppen i mars 2020 er den fremdeles høy sett i et historisk perspektiv. Ser vi bort fra 2020 er det 25 år siden vi hadde like høy arbeidsledighet i Norge som nå. Dette er alvorlig, og det må være et klart mål å få arbeidsledigheten ned så raskt som mulig.

Selv om vi har et godt sosialt sikkerhetsnett i Norge, er det krevende å være arbeidsledig. Dagpenger gir mindre utbetalt enn lønn, noe som i seg selv kan gi økonomiske utfordringer. Kanskje er det ikke lenger selvsagt at huslånet neste måned kan betales. Å være arbeidsledig kan også gi motløshet og en følelse av utenforskap som kan påvirke både selvbilde og motivasjonen for å komme videre.

Det aller beste virkemiddelet mot dette er rett og slett en jobb å gå til. Å være i arbeid gir de aller fleste en følelse av mestring og mening. Så er det viktig å huske på at de som er syke eller av andre grunner ikke kan jobbe, heller ikke skal gjøre det. For disse skal samfunnets sikkerhetsnett stille opp og gi gode levevilkår.

Nøkkelen til å få arbeidsledigheten ned er å sikre dagens arbeidsplasser og skape flere nye. I Innlandet har vi allerede en stor offentlig sektor. 37 prosent av arbeidsplassene i Innlandet er i offentlig sektor, mot 31 prosent på landsbasis. De neste tiårene går Norge inn i mer krevende økonomiske tider. Med dette som bakteppe er det urealistisk med en ytterligere økning av offentlige arbeidsplasser i Innlandet.

Nye arbeidsplasser i Innlandet må hovedsakelig komme i privat sektor. Det er stort potensial på mange ulike områder i næringslivet. Mens landet som helhet har hatt vekst i arbeidsplasser i privat sektor de siste tolv årene, har Innlandet hatt en nedgang. Selv om det finnes lyspunkter må vi innse at Innlandet har skapt for få nye arbeidsplasser i privat sektor.

Allerede i 1947 fastslo Høyrekjempen Sjur Lindebrække at full sysselsetting var et overordnet mål for partiet Høyre. Siden har Høyre fulgt denne linjen, og i Erna Solberg sin regjeringstid har arbeidsledigheten holdt seg på et gjennomgående lavt nivå både gjennom oljekrisen i 2014 og flyktningkrisen i 2015.

Regjeringens stødige håndtering av koronakrisen gjør at mange piler peker i riktig retning. Men fremdeles er ledigheten for høy, og vi må hindre at den biter seg fast på dagens nivå. I Innlandet må vi sikre og skape nye arbeidsplasser i privat sektor. Dette vil være den beste hjelpen vi kan gi til de som nå er arbeidsledige i fylket vårt.

Yngve Sætre, 2. kandidat på Høyres stortingsliste i Hedmark

Reklame

Svar

  1. Det er interessant når folk stemmer ned et innlegg i favør av flere lokale arbeidsplasser!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: