Publisert av: Yngve Sætre | mai 4, 2018

Innlegg i fylkestinget 24.04.18 om høring ekspertutvalget


Fylkesordfører!

Landbruksforvaltningen i Norge i dag er i hovedsak fordelt på fire nivåer. Departement, direktorat, fylkesmenn og kommuner.

I innstilling til vedtak åpnes det opp for at vi etablerer et nytt femte nivå, nemlig fylkeskommunen. Jeg tror vi skal tenke oss svært godt om før vi etablerer et nytt nivå på dette området.

Landbruksforvaltning krever kompetanse. Fylkesmenn og kommuner har opparbeidet seg bred kompetanse på dette området gjennom årtier.

Fylkeskommunen har pr. i dag ingen direkte oppgaver eller kompetanse på dette området. Den kompetansen må i så fall bygges opp gjennom å svekke fylkesmann eller kommuner – noe jeg tror er uheldig.

Det blir hevdet at landbruksforvaltningen er nært knyttet til næringsutvikling. Det er jeg helt enig i. Disse to områdene henger nært sammen.

Men det er kommunene og næringsapparatet i kommunene som er nærmest til å se sammenhengen mellom landbruk og øvrig næring.

I praksis kan dette gjøres mest effektivt ved at landbrukssjefen og næringssjefen i kommunen tar et gårdsbesøk sammen, og diskuterer muligheter med gårdbrukeren.

Å overføre den type oppgaver til fylkeskommunen tror jeg blir unødvendig kronglete.

Fra fylkestingets side kan det virke fristende å peke på områder hvor fylkeskommunen kan få nye oppgaver, og jeg er enig i at det er flere områder som det kan være aktuelt å flytte til fylkeskommunen.

Men landbruk er neppe en slik oppgave. Der bør utgangspunktet være at vi heller bør tydeliggjøre og samordne rollene til de forvaltningsnivåene vi allerede har.

Derfor håper jeg at fylkestinget kan bli med på endringsforslaget fra Høyre. Dette fremmet vi i komiteen, og vi fremmer det igjen her i fylkestinget. Dette er såpass rundt formulert at det bør være spiselig for flere.

Formuleringen vi foreslår er likevel ikke hugget i stein, og vi kan være åpne for å justere noe hvis det er ønskelig.

Poenget er at landbruksforvaltningen allerede har ganske mange kokker. I stedet for å invitere flere inn på kjøkkenet bør vi satse på de kokkene vi allerede har.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: