Publisert av: Yngve Sætre | april 6, 2017

Innlegg i fylkestinget om idéfaserapport sykehus, 05.04.17


Rådhuset 04.08.15

Fylkesordfører!

Jeg har forståelse for argumentene om økt kompetanse og sterkere fagmiljøer som er sentrale i sykehusdebatten.

Jeg skjønner likevel ikke at vegen til sterkere fagmiljø går gjennom å svekke flere sterke fagmiljøer vi allerede har i Innlandet, som for eksempel på Elverum.

På Elverum har vi et fagmiljø som er utviklet over lang tid, og vi har en unik kobling mot Høgskolen i Innlandet sin sykepleierutdanning i flotte lokaler på Terningen Arena.

Kommunen er i gang med å bygge et helsehus til 500 millioner kroner vegg i vegg med sykehuset, og vi har god plass til utvidelser av sykehusets bygningsmasse.

Bygges det et storsykehus ved Mjøsbrua vil dette miljøet svekkes, og det vil gi negative konsekvenser for Elverumsregionen som på sikt vil miste om lag 1500 innbyggere, ifølge idefaserapporten.

Et storsykehus ved Mjøsbrua vil også gi andre utfordringer. Det vi gi økt pendling, og ifølge rapporten er det det dårligste alternativet når det kommer til klima.

Når det gjelder kostnader er det greit å være klar over at det nye sykehuset på Kalnes i Østfold kostet ca. 6 milliarder kroner og det nye sykehuset i Molde er planlagt å koste omtrent det samme.

Et storsykehus ved Mjøsbrua vil koste det dobbelte, altså ca. 12 milliarder kroner. Dette er også om lag 50 % mer enn det årlige driftsbudsjettet til sykehuset Innlandet.

Uansett hvordan man regner er dette enormt mye penger, og vi må stille oss spørsmålet om prosjektet i det hele tatt er gjennomførbart med slike investeringskostnader.

I stedet for å bygge ny kompetanse på jomfruelig jord er det bedre å bygge på de sterke kompetansemiljøene vi allerede har.

Den beste løsningen er en modell med ett hovedsykehus med akuttfunksjoner i Hedmark og ett i Oppland. Jeg mener at Elverum peker seg ut som det beste valget i Hedmark, og naturlig nok Lillehammer eller Gjøvik i Oppland.

Med en slik modell bygger vi opp om eksisterende kompetansemiljøer og infrastruktur, og vi sikrer større nærhet til tjenestene.

Det er et poeng at Innlandet er 25% større enn Danmark, og når det gjelder sykehus mener jeg at nærhet og tilgjengelighet til tjenestene er et betydelig viktigere argument enn i andre mange andre strukturdebatter.

Jeg tror også at et storsykehus ved Mjøsbrua vil gi utfordringer med pasientlekkasje.

Det er fritt sykehusvalg og for mange blir det mer praktisk å velge et sykehus utenfor Innlandet da avstanden til Mjøsbrua blir for stor.

Det er som oftest en god strategi å forsterke sine sterke miljøer i stedet for å starte på bar bakke. Det gjelder også sykehusstrukturen i Innlandet.

Derfor sier jeg nei til storsykehus ved Mjøsbrua, og ja til ett hovedsykehus i hvert fylke.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: