Publisert av: Yngve Sætre | mars 1, 2017

Innlegg i kommunestyret 01.03.17 om omstillingsprogrammet i Elverum


Yngve Sætre kommunestyret bilde

Ordfører!

Å skape nye arbeidsplasser er et omfattende arbeid som må skje på flere plan. På overordnet nivå er det mye vi ikke har kontroll over, men som betyr mye.

Makroøkonomi, kronekurs og råvarepriser samt nasjonale rammebetingelsene som veger, regelverk og skattenivå betyr mye for vekst og næringsutvikling.

På lokalt og regionalt nivå har vi likevel mange gode virkemidler, og et eksempel på dette er omstillingsprogrammet.

Men vi skal også være klar over alt det andre arbeidet kommunen gjør for å bli attraktiv for tilflytting, investering og etableringer. Dette er alt fra gode skoler, til veger og eldreomsorg.

Disse tjenestene skaper attraktivitet og omdømme og er på den måten viktig for å skape arbeidsplasser.

Jeg mener at Elverum i 2017 er et godt sted for å skape nye arbeidsplasser.

I det globale bildet så rangerer Word Economic Forum Norge på 11. plass i verden i sin konkurranserapport. I nyeste utgave av NHO`s kommune NM er Elverum rangert i nest beste kategori for næringsutvikling.

Det makroøkonomiske bildet med lave renter og lav kronekurs taler til vår fordel, det grønne skiftet gir muligheter, infrastrukturen blir stadig bedre, vi har gode kommunale velferdstjenester og et godt lokalt virkemiddelapparat.

Når det gjelder det kommunale næringsutviklingsarbeidet tror jeg noe av det viktigste vi kan gjøre er å skape arenaer, møteplasser og en kultur for innovasjon og nyskaping.

Kommunen må være framoverlent, ha god kontakt med næringslivet, lytte aktivt og legge til rette så langt det er mulig.

Vi må skape optimisme og forutsigbarhet. På den måten blir vi en seriøs partner for næringsutvikling og kan ta en rolle som fødselshjelper, pådriver og tilrettelegger.

Omstillingsarbeidet som ble igangsatt i 2013 etter avviklingen av Takeda og Sperre er et eksempel på at kommunen tar og fyller en slik rolle på en svært god måte.

Omstillingsarbeidet hadde mål om å skape 150 arbeidsplasser. Halvveis i prosjektperioden er det skapt 93. Vi ligger altså foran skjema og kan justere opp våre målsetninger.

Dette begynner å likne på en suksess, og vi vet at det er mer på gang når EON Reality blir etablert og etter alt å dømme regnet med i disse tallene.

Omstillingsarbeidet viser at vi gjennom et planmessig arbeid kan bidra til å skape lokale arbeidsplasser. Her som så mange andre steder dreier det seg veldig lite om flaks, men om målrettet og hardt arbeid over tid.

Til slutt, ordfører. Vi planlegger bygging av 1000 nye boenheter i Ydalir, vi planlegger store investeringer og vekst på 1 % årlig.

Men det blir ingen vekst uten at vi også kan tilby arbeidsplasser eller muligheter for å skape sin egen arbeidsplass.

Det blir ingen velferd å fordele uten at vi skaper verdier og nye arbeidsplasser.

Derfor er arbeidet for omstilling og næringsutvikling nøkkelen til både vekst og velferd i Elverum.

Takk!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: