Publisert av: Yngve Sætre | juni 2, 2014

Bonden må få bestemme mer


Yngve Sætre profilJeg vil kommentere noen elementer i Thomas Cottis sitt svarinnlegg til meg i Østlendingen 31. mai. For det første er jeg helt enig med Cottis i at det har vært stor omstilling og effektivisering i landbruket. Mitt poeng er at denne omstillingen må fortsette også i fremtiden, og da må vi ha en politikk som faktisk legger til rette for det.

Cottis skriver i sitt innlegg at Sylvi Listhaug reduserer kornprisen. Dette er med all respekt feil. Faktum er at statens tilbud la opp til at målprisene på korn og oljefrø økes med 5 øre per kg. Dette vil gi en brutto inntektsøkning i sektoren på om lag 50 mill. kroner ved normalårsavlinger. I den borgerlige samarbeidsavtalen ligger det også inne en økning i arealtilskuddet til korn med 17 kroner pr. dekar (i sone 1 – 4).

Cottis er bekymret for kornproduksjonen hvis noe av kjøtt – og melkeproduksjonen flyttes til arealer der det i dag er korn. Den skepsisen deler jeg ikke. Etter mitt syn vil et større innslag av kjøtt – og melkeproduksjon kunne bidra til å øke verdiskapingen i de områdene som i dag domineres av kornproduksjon. Dette har også blitt hevdet av næringen selv. Det er for øvrig riktig å hevde at våre områder har vært på den tapende siden i den politikken som drev frem ensidig kornproduksjon i våre regioner.

Det er også miljømessige utfordringer knyttet til ensidig korndyrking, blant annet når det gjelder avrenning til vassdrag. En større integrasjon av husdyrproduksjon og planteproduksjon har agronomiske fordeler og vil kunne avdempe disse problemene.

Det er imidlertid ikke Listhaug eller Cottis som bør bestemme hvor de ulike produksjoner skal foregå – eller for den saks skyld idealstørrelsen på gårdsbrukene. Det er bøndene selv som er de rette til å avgjøre dette. I det fremtidige landbruket må bøndene få bestemme mer, og staten mindre. På den måten kan vi få et landbruk hvor god agronomi, entreprenørskap og lønnsomhet går foran detaljstyring, byråkrati og gode intensjoner. Bonden må settes fri fra den statlige tvangstrøyen – og gis mulighet til å drive lønnsomt ut fra egne forutsetninger.

Yngve Sætre

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: