Publisert av: Yngve Sætre | juli 23, 2012

Studiebrev fra Harvard 13/12


Boston, Cambridge, 22.07.12.

En uke til er gaatt her paa Harvard. Tiden gaar fort, og naa er det tre uker igjen av mitt opphold her.

Igaar tok jeg min foerste fridag fra studiene. Den ble brukt til en «John F. Kennedy – dag». Jeg og en medstudent tok turen til Boston sentrum der vi fikk en guidet «Kennedy tour» i Boston. Vi var innom flere sentrale steder, blant annet en statue av Kennedy foran delstatsparlamentet, bygningen hvor hans valgkamphovedkvarter var, to bygninger hvor han hadde bodd, samt Hotel Parker hvor han hadde pressekonferanser og fridde til Jackie.

Ifoelge guiden vaar var Kennedy en ganske userioes undergraduate student paa Harvard, men det forandret seg etter at han besøkte Europa i 1939. Da saa han hvordan krigen var iferd med aa utvikle seg, og han var blant annet tilstede i det britiske parlamentet naar britene erklaerte krig mot Tyskland. Turen hans til Europa resulterte i hovedoppgaven paa Harvard, som ble publisert under tittelen «Why England slept».

Guiden fortalte ogsaa om motsetningene mellom katolikker og protestanter i Boston, noe som var aarsaken til at Kennedyene tilslutt forlot Boston. Forholdene i Boston var ogsaa noe av bakgrunnen for hans engasjement i immigrasjonspolitikken, og guiden mente at nettopp immigrasjonslovene var den viktigste arven etter Kennedy. Disse lovene ble vedtatt etter at Kennedy døde, men de forandret USA.

Totalt sett var det ikke saa veldig mange aar John F. Kennedy bodde i Boston, men baade han og familien hadde sterke baand hit, og den siste offisielle adressen hans var i den ene bygningen vi saa i Boston.

Foroevrig ble vi informert om et betydelig byutviklingsprosjekt i Boston initiert av Edward Kennedy på 90- tallet. En stor veg som delte den gamle og den nye delen av byen ble fjernet og lagt i en tunnel under bakken, mens omraadet over ble utviklet til en flott park. Dette kostet utrolig mye penger, men Kennedy lot seg ikke stoppe av det og fikk det tilslutt igjennom, og naa er den gamle og den nye delen av byen bundet sammen igjen på en flott måte. Dette strategiske byutviklingsgrepet kan kanskje Elverum kommune la seg inspirere av?

Dagen ble avsluttet paa John F. Kennedy library and museum, som ligger vakkert plassert ved sjoeen med utsikt til Boston. Museet var interessant og bra, men kanskje noe mindre enn jeg hadde trodd og håpet paa forhaand. Likevel er det mulig jeg tar ennaa en liten tur dit foer jeg drar hjem.

Jeg fikk ogsaa tatt en telefon over til Norge igaar for aa gratulere min bror med bursdagen. Morsomt aa konstatere at telefonforbindelsen mellom Norge og USA er lydmessig bedre enn mellom Elverum og Oslo. Alt er ikke helt logisk her i verden.

Ellers går tankene til Norge idag ettersom det er minnemarkering etter 22. juli. Jeg var i USA ogsaa i fjor naar det ufattelige skjedde i Norge. Her har massemediene i det siste vært preget av en annen tragedie, nemlig skytingen paa en kino i Colorado, hvor 12 doede. Forferdelige greier.

Jeg legger ved et par bilder fra gårsdagens besøk på Kennedy museet.

Yngve Saetre

20120722-213216.jpg

20120722-213302.jpg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: