Publisert av: Yngve Sætre | mai 5, 2011

Osama bin Ladens endelikt


Som de fleste har fått med seg ble Osama bin Laden skutt og drept av amerikanske spesialstyrker den 2. mai. At verdens mest ettersøkte terrorist er uskadeliggjort er en historisk milepæl. Slutten på Bin Ladens blodige spill er et gledelig vendepunkt for fredselskende og frittenkende mennesker i hele verden. Det er også en viktig seier for USA som nasjon og militær stormakt. Det viser en gang for alle at USA holder det de lover.

Jeg husker meget godt den 11. september 2001 og angrepet på tvillingtårnene i USA. Fjernsynsbildene var et grufullt og rystende vitnesbyrd om terrorismens råskap som preget meg i lang tid. Jeg oppfattet hendelsen ikke bare som et terrorangrep på USA, men som et angrep på demokrati og frihet i hele den vestlige verden. Resultatet var en frykt og terrortrussel som til syvende og sist begrenset min egen frihet. Derfor ble hele begivenheten så nær.

Når Osama bin Laden nå er død betyr ikke dette at terrortrusselen er borte, men det betyr at en viktig symbolfigur er fjernet og at verden mest sannsynlig er et tryggere sted – selv om terrortrusselen på kort sikt kan øke. Politisk sett har det reist seg spørsmål rundt Pakistans rolle i denne saken. Det virker som Pakistan har et forklaringsproblem i forhold til USA. Enten har Pakistan visst at Bin Laden skjulte seg i landet, eller så har de ikke vært istand til å avdekke hvor han skjulte seg. Begge deler er kompromitterende for Pakistan.

Noen år etter 11. september var jeg selv på Ground Zero i New York. Det var en sterk opplevelse som vekket til live minner fra septemberdagene i 2001. Tatt i betraktning den grufulle historien er det grunn til å forstå amerikanernes glede i disse dager. Men det viktigste er å se fremover. La oss håpe at en viktig del av terrorhistorien ble begravd med Osama bin Laden, og at vi går inn i en tryggere og mindre blodig verden.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Gode refleksjoner og godt skrevet, Yngve!

  2. Takk for det, Frode!

    Y.S.

  3. Elendig reflektert og dårlig skrevet, Yngve!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: