Kjære alle sammen!
Da jeg gleden av å ønske dere velkommen til Elverum og velkommen til oppvekstkonferansen 2019 med temaet «Livsmestring fra 0-18 år».
Vi har et veldig godt program om et viktig tema og vi har mye å se fram til i dag.
Jeg vil starte med å si at en kommune har mange viktige tjenester for sine innbyggere helt fra vugge til grav. Eldreomsorg, helse, infrastruktur og integrering er eksempel på viktige kommunale oppgaver.
Likevel mener jeg det er ett område som skiller seg ut, og det er oppvekst og skole.
Hvis vi svikter når det gjelder å gi de neste generasjoner kunnskap og kompetanse til å ta samfunnet videre og skape gode livsvilkår så kan vi snart miste grunnlaget for at vi i det hele tatt har et samfunn.
Derfor er oppvekst og skole den aller viktigste oppgaven for en kommune.
Jeg vil si litt kort om hva som skjer i Elverumsskolen. Det skjer mye.
Søbakken skole ble rehabilitert i 2014 og 2015. I august 2018 åpnet nye Lillemoen skole med blant annet et nytt bygg i massivtre.
I år åpner ny skole og barnehage i Ydalir, og det blir selve hjertet i den nye bydelen Ydalir hvor det planlegges 1000 nye boenheter. Etter det står rehabilitering av Hanstad skole for tur.
Når det gjelder skoleresultater har vi gjort et stort sprang fra 37,2 poeng i 2009 til 42,5 poeng i 2018. Det er en utvikling som vi er veldig stolte av. Vi er over snittet både i Hedmark og i landet.
Det jobbes godt i Elverumsskolen selv om vi selvsagt skulle hatt mer penger og ressurser til rådighet.
Det er helt sikkert mange som har bidratt til fremgangen i Elverumsskolen, men prosjektet kultur for læring med fokus på kompetanseutvikling i profesjonelle læringsfellesskap har helt sikkert bidratt positivt.
I tillegg så tok kommunestyret initiativ til å utarbeide en skolepolitisk plattform allerede i 2004, og fra politisk hold så liker vi å tro at den også har bidratt i riktig retning.
Viktigheten av konferansen i dag tror jeg ikke kan overdrives.
Som jeg sa så skal neste generasjoner forvalte samfunnet videre med alt det innebærer av tekniske, miljømessige, helsemessige og andre utfordringer.
Men like viktig som at elevene blir egnet til å mestre de faglige utfordringene er det viktig at de blir egnet til å mestre seg selv og sin rolle i samfunnet.
Altså mestre selve livet, noe som er temaet i dag. Å mestre livet og mestre skolen henger selvsagt nært sammen.
Å mestre livet er ingen liten oppgave. Men spørsmålet er: Hva er egentlig livsmestring og hvordan oppnår barn og ungdom det.
Jeg har ikke noe svar, og jeg regner med at det er nettopp det vi skal få vite mer om i dag. Men noen stikkord kan kanskje være trygghet, balanse, stabilitet og empati. Og så handler det antakelig litt om verdier.
Med et verdisett i ryggraden blir det enklere å håndtere seg selv og andre, og oppturer og nedturer i livet.
Verdiene kommer selvsagt fra flere hold. De kommer fra foreldrene og hjemmet, fra lekekamerater og omverdenen for øvrig men også i veldig stor grad fra skole og barnehage og voksne som gir trygghet.
Verdiene blir selvsagt styrket hvis alle disse formidler noe av de samme verdiene.
Livsmestring er åpenbart viktig i alle leveår, men det er den tidlige livsfasen som former oss mest som mennesker. Derfor er denne perioden uhyre viktig.
Kanskje er det slik at det vi opplever som seire i den tidlige livsfasen oppleves som ekstra sterke og nederlagene blir tilsvarende tunge.
Kanskje kan skolen, kommunen og samfunnet bidra til å gjøre nederlagene om til erfaringer som styrker deg, samtidig som seirene gjøres om til din egen «skattekiste» som du kan hente styrke i når nederlagene kommer senere i livet.
For det er jo slik at alle mennesker kommer til å møte motgang en eller annen gang.
Ingen er en vinner på alle områder, men alle er god på noe.
Og absolutt alle kan bli bedre og utvikle seg enten det gjelder å mestre livet eller å mestre skolefagene.
Med dette så ønsker jeg dere nok engang velkommen hit til Elverum og til Norsk skogmuseum.
Jeg blir med i hele dag og jeg gleder meg til å høre mer om dette viktige temaet.
Lykke til med dagens konferanse!
Legg igjen en kommentar