Publisert av: Yngve Sætre | juli 17, 2021

Spørsmål i kommunestyret 23.06.21 om fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenestene


Ordfører!

Mitt spørsmål er følgende:

Støtter ordfører at valgfrihet er en fordel for brukere av helse- og omsorgstjenester, og vil ordføreren si ja til innføring av fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenestene i Elverum kommune?

Bakgrunnen for spørsmålet er at Stortinget 8. juni i år vedtok den nye godkjenningsmodellen for fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenesten.

Det er opp til kommunene selv om de vil innføre denne ordningen eller ikke. Ordningen innebærer at brukerne kan velge blant private og ideelle leverandører som kommunen på forhånd har godkjent.

De private og ideelle leverandørene konkurrerer på kvalitet, ikke på pris. Leverandørene har mulighet til å innrette seg mot ulike satsinger som er ønsket av brukerne, for eksempel fast personellgruppe, gitte språkkunnskaper, faste besøkstider eller andre aktiviteter.

En slik godkjenningsordning gir kommunen trygghet for at private leverandører oppfyller kommunens krav, og det gir brukerne trygghet ved at kommunen har gått god for den private leverandøren.

Fritt brukervalg gir brukerne ikke bare klagerett, men også i praksis bytterett.

Både Sverige og Danmark har lignende ordninger om fritt brukervalg. Erfaringene fra disse landene er at pasienter og brukere er fornøyd med å kunne velge leverandør selv.

I Elverum har vi tidligere hatt en debatt om konkurranseutsetting av sykehjem. Jeg vil presisere at en godkjenningsordning for fritt brukervalg er noe annet enn det vi tidligere har diskutert.

Ved konkurranseutsetting konkurrer man både på kvalitet og pris, mens i ordningen med fritt brukervalg konkurrerer man bare på kvalitet.

Dette er altså ikke en ordning for å spare penger, men det er en ordning for å gi våre innbyggere mer tilpassede tjenester, større rettigheter og flere valgmuligheter.

Jeg ser for meg at det i en kommune som Elverum trolig er innen hjemmetjenestene at det er mest aktuelt for flere aktører å tilby tjenester, men det kan selvsagt også være andre områder som er aktuelle.

Det er kommunen selv som bestemmer hvilke tjenester ordningen skal omfatte.  

Høyre vil at den enkelte skal få bestemme mest mulig over sin egen hverdag, og vi mener at muligheten til å velge er et gode i seg selv. Dette gjelder også innenfor helse- og omsorgstjenester.  

Ved å innføre fritt brukervalg vil brukerne få både valgfrihet og bytterett. Det mener vi at våre innbyggere fortjener.

Vi håper derfor at ordføreren vil si ja til å innføre fritt brukervalg i Elverum kommune.  

Takk! 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: