Publisert av: Yngve Sætre | mars 27, 2011

Mitt innlegg på årsmøtet i Hedmark Høyre


Ekte solidaritet kan ikke kalkuleres inn i offentlige budsjetter, den må gis mellom mennesker med et sosialt ansvar. Det var hovedbudskapet i mitt innlegg på årsmøtet i Hedmark Høyre den 25. mars på Gjøvik. Her er hele innlegget slik det ble fremført:

Årsmøte, dirigenter!

Som Rune skriver i årsberetningen går vi inn i en spennende valgkamp. Valgkampaktiviteter er viktig, men politikkutforming er tross alt det aller viktigste vi gjør. I valgkampen tror jeg det blir sentralt at vi ikke bare forteller hva vi skal gjøre, men også hvorfor vi skal gjøre det. Vi må fortelle om våre mål, og her kommer ideologien inn i bildet. Ideologi engasjerer, noe debatten om datalagringsdirektivet viser. Jeg mener vi må gi ideologi en større plass i vårt politiske budskap, og vise hva konservatismen egentlig står for.

Debatten om velferdsstaten er en delvis ideologisk diskusjon som i stor grad foregår på de rødgrønne sine premisser om velferd som et budsjettspørsmål. Dette er en kynisk innfallsvinkel som vi ikke skal godta. Velferd kan ikke, og skal ikke, måles utelukkende ut fra størrelsen på nasjonalbudsjett eller kommunebudsjett. Styrken i familiebånd, bredden i de frivillige fellesskap og viljen til å ta vare på våre medmennesker er minst like viktige indikatorer på velferd og solidaritet i et samfunn.

Med Høyre i posisjon vil vi få et varmere samfunn, hvor velferden ikke måles bare ut fra budsjettposter, men ut fra hvor mye frihet, rettigheter og verdighet vi kan gi det enkelte menneske. Dette har verdi i seg selv fordi frie mennesker er mer skapende og ansvarlige enn ufrie mennesker. Men frihet er også grunnlaget for et solidarisk samfunn. Det er ikke statlige tvangstrøyer og subsidier som skaper solidaritet. Solidaritet og empati skapes direkte mellom frie og myndiggjorte mennesker som bryr seg om hverandre. Ikke fordi det er en del av budsjettet, men fordi det er en del av den menneskelige naturen.

Når vi går inn i valgkampen må vi bruke begreper som viser hva vi egentlig mener. I alt for lang tid har venstresiden og sosialistene hatt hevd på ord som solidaritet og velferd. Vi må ta tilbake slike begreper. Ekte solidaritet kan ikke kalkuleres inn i offentlige budsjetter, den må gis mellom mennesker med et sosialt ansvar. En slik solidaritet blir best ivaretatt med Høyres politikk.

Takk!

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Gratulerer med innlegget på landsmøtet. Feiende flott formulert hovedbudskap!

  2. Takk for det, Ole Frode!

    Y.S.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: