Publisert av: Yngve Sætre | mars 16, 2011

Senk bilavgiftene og øk vrakpanten!


Yngve Sætre

I Østlendingen 14. mars kunne vi lese at Innlandet har den eldste bilparken i Norge.  Gjennomsnittsalderen på personbiler i Hedmark er 12,1 år. Samtidig vet vi at 17 personer ble drept og 400 skadet på vegene i Hedmark i 2010. I et oppslag i Glomdalen 25. januar vises det til utregninger fra Trygg Trafikk vedrørende drepte i trafikken i forhold til antall innbyggere. Her kommer det frem at Hedmark ligger desidert høyest av fylkene i Norge med 11,8 omkomne per 100.000 innbyggere. For å sette det i perspektiv er dette nøyaktig det samme resultatet som Bulgaria hadde i 2009.

Disse tallene er ille og urovekkende. Trafikkulykker innebærer store menneskelige lidelser og er en stor belastning for vårt fylke. Det må snarest settes i verk tiltak for å redusere antallet drepte og skadde på vegene i Hedmark. Vi må få bedre veger, gjerne firefeltsveger, mer bruk av midtdelere og flere breddeutvidede veger. Nyere og tryggere biler vil også bidra til bedre sikkerhet på vegene. Nye biler er generelt mye sikrere og mer miljøvennlige enn gamle. Senior- forsker Dagfinn Moe ved SINTEF har tidligere sagt at 250 menneskeliv kunne vært spart de neste 15 årene dersom vi hadde hatt en moderne bilpark. Dette støttes opp av svensk forskning som omfattet 94.000 kollisjoner.

Bilen er et gode i et fylke som Hedmark med forholdsvis store avstander. Bilen gir frihet og muligheter for folk som bor her. Den er dessuten helt nødvendig for at folk skal komme seg til og fra jobb, og for at næringslivet skal kunne fungere. Bilen gir trygghet i hverdagen og muligheter for utvikling. Derfor blir det for meg både urimelig og umoralsk at det er så store avgifter på kjøp av nye biler. Helt vanlige biler har ofte en engangsavgift ved kjøp på i størrelsesorden 30-50 %. For eksempel er avgiftene på en Toyota Avensis Comfort 39%, en Ford Mondeo stasjonsvogn 53%, og på en Saab 9-5 består nybilprisen av 47% avgifter.

Bilavgiftene er i realiteten fiskalavgifter hvis hovedformål er å skaffe staten inntekter. Eksempelvis krevde staten inn 55,5 milliarder kroner i bilavgifter i 2007. Samme år ble det brukt 16,5 milliarder på å utbedre eller bygge nye veger. Tyskland, Storbritania, Frankrike og Sverige har ikke noen engangsavgift på bil, men kun merverdiavgift. De har også en nyere bilpark enn Norge. Storbritania har en gjennomsnittlig alder på bilparken på 6,7 år, Frankrike 8,1 år, Tyskland 8,1 år og Sverige 9,4 år. Norge har til sammenlikning en snittalder på hele 10,2 år på sin avgiftsbelagte bilpark.

Jeg mener at de norske bilavgiftene er noen av de mest urettferdige og urimelige avgiftene vi har. Tiden er moden for å redusere de norske bilavgiftene betraktelig, spesielt for de mest sikre og miljøvennlige bilene. Samtidig bør vrakpanten økes kraftig fra dagens nivå på kr. 1500, ihvertfall i en periode, slik at vi stimulerer til en utskiftning og fornyelse av bilparken. Begge disse tiltakene er i tråd med Høyres stortingsprogram. Det er heller ikke bare Høyre som tenker i slike baner. I det siste har også NAF etterlyst et helhetlig avgiftssystem som er mer miljøvennlig, mer trafikksikkert og gir bedre økonomi for forbrukerne.

Med Norges eldste bilpark, og høyest antall drepte i trafikken i forhold til antall innbyggere, er det behov for raske og effektive tiltak for trafikksikkerhet i Hedmark. I tillegg til bedre veger og holdningsskapende arbeid er det behov for en nyere og sikrere bilpark. De mest effektive virkemidlene for å oppnå dette er å senke bilavgiftene og øke vrakpanten. Tiden er nå inne for å gjennomføre disse tiltakene.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. Veldig bra, Yngve! Det er utrolig at det skal være så vanskelig å gjøre noe med bilavgiftene i dette landet. NAF har nå kommet med et godt og gjennomarbeidet forslag til hvordan avgiftspoltikken kan legges om. Frode

    • Takk for det, Frode! Ja, jeg skjønner ikke hvorfor et bilavhengig og rikt land som Norge skal ha så høye bilavgifter sammenliknet med sentrale europeiske land. At NAF nå kommer med forslag om å redusere og legge om avgiftene er et viktig innspill i debatten.

      Y.S.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: