Publisert av: Yngve Sætre | februar 17, 2011

Forsvaret bør få mer ressurser


Yngve Sætre

Den nye boken til tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er tema i en kommentar i Aftenposten idag. Aftenposten mener tydeligvis at boken reiser flere spørsmål enn den gir svar, og at Diesen kommer med tildels uberettiget kritikk, blant annet mot media. Jeg synes hovedpoenget likevel er at Diesen mener det er en ubalanse mellom struktur og budsjett i forsvaret. En ubalanse som vokser med halvannen milliard i året.

Den faktiske situasjonen er nå at bevilgningene til forsvaret bare utgjør 4,2 % av statsbudsjettet. Forsvarets andel av statsutgiftene har gått ned jevnt og trutt de siste årene. For 20 år siden utgjorde bevilgningene til forsvaret 5,8 % av budsjettet. Dette gjør at tegnene på et forsvar på sparebluss blir stadig sterkere. For eksempel er det i Heimevernet nå bare 13.000-15.000 av totalt 45.000 soldater som garanteres en øvelse i året.

Høyre ønsker et sterkt forsvar uavhengig av det kortsiktige trusselbildet. Siden de rødgrønne kom i regjering har Høyre gitt mer penger til forsvaret i alle sine alternative budsjetter. I Høyres alternative budsjett for 2011 hadde Høyre blant annet en økning på 250 millioner til Hæren, og en økning på 75 millioner til Heimevernet, i forhold til Regjeringens budsjett.

Forsvar er en av statens aller viktigste oppgaver. Det er et grunnleggende statlig ansvar å sørge for sikkerheten til borgerne og samfunnet. Derfor er det betenkelig med et forsvar på sparebluss, slik vi i realiteten har idag. Det må sannsynligvis et regjeringsskifte til før vi kan få en økning i forsvarets budsjetter som kan gi reell balanse mellom oppgaver og ressurser.

Yngve Sætre

Reklame

Svar

  1. […] har tidligere skrevet om et forsvar på sparebluss, og jeg har også skrevet om temaet her på min blogg. Tegnene på et forsvar som mangler ressurser blir stadig tydligere. Også […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: